Sanbaopeng Art Museum in Beijing

Designed by DL Atelier

Sanbao Art Museum is located in Sanbao village, a scenic place not far from the Central City of Jingdezhen, the porcelain capital of China. In the past decade, this place have attracted porcelain artists to build their own studios. Thus a nascent, dynamic, porcelain-centric hub is thriving and magnetizing even more talents to migrate here what comes along is their great passions and dreams in inheriting the tradition of porcelain art. Most of the industries here are porcelain related, causing a highly competitive environment where it will take great ingenuity and endless efforts to be the best.

There are artists, art, and places to exhibit art in Sanbao Village. The relationship between the artists and their creation is sort of romantic and the transformation in the pottery kilns is like the process of developing films, it is full of uncertainties, even though photographers projected their best imaginations onto the films before they pressed the shutter, the final results might be surprising or disappointing after the dark room. However, it was the risks and uncertainties that require every photographer to think through every detail before they press the shutter. Porcelain making is similar, it requires a lot of experience and brain power, there are always trials and errors, exploration, negotiation between the maker and his/her creation, it’s not exaggerated to say the relationship is quite romantic.

Therefore, the role of the art museum is to build an interactive space to encourage reciprocal communication between visitors and the space, both emotionally and behaviourally.

Spaces are created with a sense of mystery to trigger diverse sensation or psychological stimulation of visitors.

Natural and artificial

Naturally, flowing creeks are sprawling through this narrow valley, streams chant every fine porcelain for thousands of years. Artificially, the museum is a huge contrast to the natural scenes like a scene from 2001: A Space Odyssey, a huge artificial creation was burying in the natural background for years. The surface is full of moss and soil, its outline, however, is still obvious in the mountain.

Exhibited Items and Mirrored Selves

The museum is a visually linear shape, 150 meters long, but the visiting flow is actually nonlinear, visitors will have multiple choices to go. The purpose is to boost serendipity between people and spaces. Architecture can create the atmosphere with which visitors will have personal connections, once built, exhibited items will no longer be important, they will act like mirrors, visitors will be reviewing themselves through these items, and true arts are the medium to help ourselves to see the true version of ourselves, sometimes clear, others vague, sometimes real, others fake.

Impression and imagination

Walls, the most important part at shaping exhibition space and atmosphere, are made of rammed earth to offer a poetic feeling. The main passage is a long transparent space, 100 meters, around it are rammed-earth walls, 4 meters high, grow from earth. Experiences vary when visitors walk through different areas, visitors will be attracted by the outstretched eaves after the woods area. The sound from the creeks will relax visitors a bit, and what lies ahead lead visitors further into the cryptic but joyful world.

Multiple choices are provided in the museum, visitors can go up and down, feel the delight stream or peaceful pond, enjoy the exhibition or relax in the corner. Different choices bring various experiences, which is an enriched relationship between porcelain designers and their creation. Every tour will be a story between visitors and the architecture, mixed of discovery, expectation, waiting, anxiety, disappointment and joy.

New and Old

Major materials used in Sanbao Art Museum, such as rammed earth, titanium zinc panels and travertine, will be eroded by time. This process of erosion is like the fermentation of wine, time gives its unique flavour. In addition, Sanbao village naturally produces unique soil, slightly red in colour, so the continuous loam walls were built with local clay, it delivers certain familiarity and tension. All the joints were made in 1:1 samples in advance, and all the experimenting samples eventually assembled in a new landscape building.

 

Architect Firm: DL Atelier

Location: Jingdezheng, China

Status: Completed in 2017

Category: Museums & Gallaries

Designer in Charge: Yang Liu

 

Additional Credits

Photographs: Haiting Sun

All project images are © Architecture firm/Design firm/Student and Photographer mentioned respectively. The text is provided by the Architecture/Design firm/Student which may have been edited as per the editorial discretion.

RELATED POST