READING

Rotterdam Based Design Team Wins ZOHO Rotterdam Te...

Rotterdam Based Design Team Wins ZOHO Rotterdam Tender!

The design team consisting of Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture and Studio Nauta – commissioned by Rotterdam developers Leyten and Stebru – has won the tender for the Zomerhofkwartier (ZOHO) in Rotterdam! ZOHO is a remarkable piece of ‘almost inner city’ that is Rotterdam through and through, yet it also has an identity all of its own, shaped by contemporary entrepreneurship, social initiatives and vibrant communities. Based on an explicit concept that strengthens the existing qualities of ZOHO, the winning design connects green structures and generates a sustainable and collective neighborhood.

The Zomerhofkwartier district is located between the city centre and the Agniese district in Rotterdam. Over the past decade, creative residents and entrepreneurs have transformed this area of commercial buildings into a vibrant district of workspaces. In the tender the municipality of Rotterdam expressed its ambition to increase the density of the area and turn it into a mixed-use district without affecting its creative identity. With all the energy generated by the slow urbanism approach of the past decade, the Zomerhofkwartier district will continue to develop into the ‘new lively district’ of Rotterdam. A district where living and working are affordable, where there is space for launching initiatives, taking part and influencing development. The spatial design respects and links the district’s DNA to new spatial and programmatic interventions. It restores the connection with the surrounding districts and creates a gradual transition from an urban context to a pleasant residential quarter.

CONCEPT
Three living environments are stacked on top of one another in the project: the Lab Layer, Land Layer and City Layer. Placed on top of the existing industrial ‘maker layer’ is a raised peat landscape, with on top of that a tower landscape. The scheme therefore not only stacks various living environments but also weaves them together with a series of remarkable public and collective spaces.

ZOHO LAB
The structure of the commercial buildings will be preserved as much as possible. They were constructed incrementally in the functionalist style of the post-war period, with concrete and steel as the chief materials. In the transformation of the existing ZOHO buildings, the current height of six to nine metres will be used to allocate space for entrepreneurial experiments, social purposes and innovative forms of housing.

ZOHO LAND
The peat park forms a climate-adaptive buffer that can absorb peak downpours and store water to enable irrigation during dry periods. This green roofscape also connects the various layers in the project. The park offers ample opportunities for collectives (gardening, landscape maintenance) and recreational amenities (games, walks. leisure).

ZOHO CITY
The City Layer forms the decor for the district. The residential structures emerge out of the Land Layer as striking urban blocks. The City Layer contains eight different urban blocks of different size. They offer space for both owner-occupied and rental housing and also facilitate collective forms of living. Moreover, space for social housing is reserved in two places. In addition, the Co-Living Hotel attracts a target group that strengthens interaction within the Zomerhofkwartier district and the relationship with the surrounding neighbourhood.

ZOHO HEART
The project stands out on account of the rich variety of private, collective and public places. The mobility lobby, living room, collective gardens with courtyards and shared spaces inside the buildings create informal connections between the Lab, Land and City layers. The traffic-free world within ZOHO is designed with plenty of social amenities as well as entrances and lobbies for the various residential buildings. Containing a vibrant programme and dotted with public and collective spaces, the new district will be a resilient quarter in the centre of Rotterdam. Welcome to ZOHO!

About Orange Architects

Orange Architects is a multidisciplinary and internationally operating design firm for architecture, urban design, interiors and outdoor space, headed by Patrick Meijers and Jeroen Schipper. Our office is located in the centre of Rotterdam. Traditionally a city of national and international trade, a city with residents from around the globe. This is our home, and we share with Rotterdam the identity of our company: creative, ‘hands-on’, proactive and international.
We believe that we can make a better living environment together. With our integral approach sustainability is an important design ambition in all our buildings right from the first sketches. We work on the basis of a broad definition of sustainability, built upon three pillars: WORLD | WE | VALUE. Our mission is to incorporate and unite these themes in all our projects, from the first sketches to completion. This is the way we want to make buildings that positively influence the quality of life.
We are an office of thinkers and makers. We strive for local and unique projects that resonate with people and align with the environment in which they live. All our projects come to life on the strength of an inspiring and unifying concept. Translating this concept into a convincing and feasible building calls for expertise, right down to the detailing. This is a craft we have been practicing for over 25 years, a craft that lives within Orange Architects and is constantly improving through innovation.
Orange Architects formulates attractive, conceptually advanced and smart answers to complex spatial challenges. What distinguishes us is our rational attitude which we combine with a sensitivity to context, to local culture, to the client’s wishes, and to the future users of our projects. Drawing on our knowledge and expertise, Orange Architects transforms ideas, dreams and wishes of clients into inspiring and sustainable living environments.

CREDITS

Name: ZOHO: the new lively district

Design team: Orange Architects, ECHO urban design, More Architects, Studio Nauta and Moederscheim Moonen Architects

Tender coordination: ECHO urban design

Developer: Leyten & Stebru

Investor: Bouwinvest

Housing association: Havensteder

Partners: Boomvanmourik, Groos, Kickstad, Next Urban Mobility, New Horizon, Rebel Group, Short Stay Citizens, Workspot

Design: 2019

Gross floor area: 67,000 m2

Visualizations: VERO Visual


RELATED POST