Cheerful Exuberance

Project: Bag Your Rag Boutique Café, Malviya Nagar, Jaipur

Architects: Graphite Design Studio, Jaipur

The company aims to refl ect its ‘Boutique in a Cafe’ origins by showcasing its stylish collection of contemporary clothing and accessories in a café/ bistro setting. Concrete brick, black iron and wood are the main materials used for the interiors – a palette that inevitably creates an industrial and heavy feel that is nevertheless very tactile and inviting. At the entry is a blue corrugated metal sheet wall with their logo and some blue print graphics lit by track lights on top.

As one enters through a metal and glass door, on their left is the boutique and to the right is the cafe area with indoor and outdoor sitting areas on the terrace. The industrial atmosphere is only reinforced by the rigid angular geometry of the structural and decorative elements and exposed black painted ceiling. The walls panelled in slabs of light coloured concrete riveted in place, exposed brick wall and matte concrete flooring of a similar pale grey shade provide a neutral backdrop.

The area has been highlighted by wooden tile flooring in herringbone pattern with inserts of deep blue-green ceramic tile strip that runs throughout the space both in and out. To brighten the otherwise sombre interior, a couple of playful touches have been incorporated, such as the customised red and black bike from Jodhpur (that forms the centre space), and of course the hard-to-miss jute rope geometric ceiling, evenly spread bulb ceiling, blue chesterfield fabric sofa, blue metal chairs and aviator style copper storage consoles.

Although the design is minimalist in principle and the space sparsely furnished with uncluttered communal tables, it feels very cosy due to the designer’s unique approach and their special attention to detail like in the clothes rails, which are formed from plumbing pipes, tables made out of an old cast iron sewing machine base and wooden top and high bar table from industrial pipes and reclaimed wood and bicycle paddle bar stools.

The abundantly daylit interiors embrace a rustic and industrial aesthetic combined with a lively garden feel to the alfresco terrace area with a raised deck and a variety of sitting arrangements create a comfortable atmosphere for people to relax and rewind while they watch their favourite matches on projectors or enjoy weekend live band shows.

Fact File

Client: Vatsal Soni, Varun Ahuja, Ronak Jain

Design team: Akshit Tholia and AsthaTholia (Principal Architects), Latika Swami, Ram Lakhan Anchara

Consultants: SG Structures (Structural), Graphite Design Studio (Electrical, Plumbing, HVAC)

Contractor: Puran Singh (Civil), Bhanwar Lal (Furniture), Ranjit Agarwal (Sofa), Raju (Electrical), Imamuddin (Fabricator), Luxture Paints (Paint), Ram Singh (Plumbing)

Built-up area: 225sq m

Cost of project: Rs 35 lakh

Year of completion: 2016

Company names of products/materials used: Tiles: Somany, Kajaria, Flooring: IPS, Pinewood, Tiles, Artifi cial Grass, Mosaic Tiles, Wall: Luxture Wall deco Paint & Asian Paint, False Ceiling: Local Jute Ropes & raw RCC, Apparels Display: Pinewood, Plumbing GI pipes


RELATED POST