READING

OTIS office in Bangalore, a workspace designed to ...

OTIS office in Bangalore, a workspace designed to improve productivity

Designed by Symmetrics Development Services Pvt Ltd

The OTIS office is the brainchild of the collective efforts of architects in achieving a modern-day design idiom that delivers sharper focus on productivity and success. It also encourages and emerges as a space that enables a culture of collaboration, control, creation, and competence. Therefore, the approach for this workspace design was “We over I”.

A millennial employee needs more than just a desk to get into a productive headspace. The OTIS office with 40,000 sq.ft. of space is built around this insight of keeping a person on the ‘move’ – it shuns the orthodoxy of cubicles and delivers an impactful combination of ‘hot desking’, ‘activity-based workspaces’ and ‘agile working’ methodologies. The open yet intimate environment enables spontaneity, communication, collaboration and efficiency at every level, consequently resulting in individual and collective success.

The office offers an exhaustive style settings for the employee to choose from. Focusing on progress over perfection, it allows every individual to accomplish everyday objectives – simple or complex – as well as long-term goals, without having to scamper for the right environment. The workspace offers a host of options; be it a focus pod for short-term individual focus work, work booths and collab spaces for collaborative discussions and conversations, high tables for a change in posture now and then, or phone booths for individual conference calls.

Even as the workspace intuitively creates a conducive environment for improved productivity and success, it addresses the dichotomy between the need of an introvert for ‘alone time’ and an extrovert’s need for open conversations. These needs are likely to change every hour, and the OTIS workspace ensures that no employee has to trade-off one benefit over another.

From the materials used that ensure acoustics is optimized and soft seating that makes sure comfort is available at every nook and corner of the office, this office space is an all-encompassing base of positivity and productivity. Not to forget the moss walls brought in all the way from Denmark which is a testament to the dedication of the company towards building a sustainable and green office. The elements of biophilia speckled across the office; be it the use of wood or the cobblestone flooring enhances the connection with nature, helping employees to refresh and reboot.

While the colour palette for the workspace has been discerningly created from OTIS’s brand colours, the office is speckled with branding that serves to instill a sense of pride of being an OTIS employee. From trivia about the company’s breadth of experience to micro-stories about the company’s legacy, one only needs a quick walk across the office floor to learn about the OTIS story.

 

Architect Firm: Symmetrics Development Services Pvt Ltd

Project Name: OTIS Office

Location: Bangalore

Area: 42,197 SQ.FT. (Area per person: 130 SQ.FT.)

Status: Completed in 2018

Category: Office, Interiors

 

All project images are © Architecture firm/Design firm/Student and Photographer mentioned respectively. The text is provided by the Architecture/Design firm/Student which may have been edited as per the editorial discretion.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *