READING

Cultural and Social center of Valence with Multi-f...

Cultural and Social center of Valence with Multi-functional roof design

Designed by Bureau Architecture Méditerranée

The project speaks of a strong urban presence, with an institutional façade that aims at establishing an harmonious dialogue with the adjoining public square. Centrality in the neighbourhood gives it major importance, asserting itself as a meeting place for young people and the general public.

At the heart of the project is the atrium, around which different activities are organized; during opening hours, it is an extension of the nearby square. The atrium provides flexibility for its users; the space is neutral, non-objectified, available for appropriation. Created with the building’s future occupants in mind, it allows for extensions of activities in the shared spaces on the ground floor, as well as being suitable for a variety of events.

A multi-functional climate roof covers the whole space and the large canopy symbolizes both protection and openness, using an airy and horizontal language. Covering all four sides of the atrium, it projects assertively over Place des Aravis.

The support structure and photovoltaic solar panels offer protection from summer heat while capturing the sun’s energy. The part of the roof covering the atrium is retractable, making the atrium both a thermal regulator and an indoor-outdoor space whose ambiance changes with the seasons and the activities taking place there. In the summer it is an open-air space, in the winter an oasis of light.

Viewed from the square, the large outdoor patios and raised loggias are like picture windows that showcase the activities happening in the centre. From the inside, they frame the urban space and offer a different perspective on the centre’s surroundings. These terraces connect the atrium and the city, striking a balance between interiority and openness.

Architect Firm: Bureau Architecture Méditerranée

Project Name: Cultural and Social Center of Valence

Location: Valence, FranceArea: 3826 SQ.M.

Status: Completed in 2014

Category: Cultural Center, Cultural Architecture

Architect in Charge: Maxime Repaux

 

Additional Credits

Photographs: Bureau Architecture Méditerranée

All project images are © Architecture firm/Design firm/Student and Photographer mentioned respectively. The text is provided by the Architecture/Design firm/Student which may have been edited as per the editorial discretion.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *