READING

Serene villa in Surat with divine aesthetics and e...

Serene villa in Surat with divine aesthetics and essence of nature

Designed by Fables Designs

A weekend villa on the outskirts of the city, sums up everything about finding the calm in the chaos. Sophisticated yet cheerful, this space delivers an individual vibe for each of it’s owners. With abundant natural light and the greenery coming in the visuals are a sight to behold. An expansive six bedroom vacation home with a perfectly framed blend of nature connecting it to spill out spaces adds to the charm of the space. Keeping the design principles sharply within sight, a subtle balance between simplicity and sophistication is created.

  

From the entrance the first thing visible is the floral artwork painted on the entrance wall extending upto the waterfall cascades, expanding in the manicured green landscapes creating an unending visual treat.

  

The living area has been divided into two spaces, the formal sitting area which overlooks the entrance area artwork, and the informal area which also doubles up as a home theatre and opens up in the garden area with a sit out by the deck. As you move through the house you get a glimpse of the landscape from every corner.

The formal living area comprises of a rather more closed seating ambiance for the owners to sit back and have conversation with a pool view opening up right through the deck in the front. The serene green color palate in the walls and the sofas unite it with the view outside its big windows. It acts as a cozy corner for quite contemplation.

A memory wall connecting the two living rooms adds a personalized touch to the space with the monogram it has in between. On the contrary the informal living room takes cues from the charming color palate of white and champagne gold which add a touch of glitz and glamour to the space. The space doubles up as a home-theatre for all those movie nights together with the family. And when the owners’ have friends over for the weekend it converts into a dance floor opening up to the deck by the pool.

The trio of the Kitchen – Dining – Bar are tucked alongside the long informal living catering perfectly to the needs of the moment, may it be a party or a casual dine in. The monogram on the columns connecting the trio adds to the character of the owners.

The cascades with a Buddha in front create a picturesque scenario during evenings, sitting in the living or by the pool it is peaceful in all manners. The villa has long windows on all the sides bringing in the very beauty of nature into the interiors. The sit-out created by the pergola with creepers hanging through it bestow the very feel of sitting into nature’s lap. Here the outerscape play and equally important roles as much as the insides do.

All the rooms has their individual feel based on the users likings, dramatic ambiances with a voguish statement. From dreamy color palates to iconic quirky elements, each room has a story of it’s own. Like the master bedroom had to reflect the owner’s oneness with nature. It has shades of creams and browns, employing a crisp, minimal aesthetic. Wooden flooring, Burma teak bed with a weaved cane backrest and cream colored walls create a perfect connection with the terrace garden connected to the master bedroom. The terrace garden overlooks the landscape area and the mango tree farms beyond creating the most appropriate space to sit back and relax enjoying a cup of coffee amidst nature.

The second mater room which would be used by a young couple wanted their space to be soft and subtle with a pastel color palate. Fresh and lively was the feel it caters to the users. An overlooking step out balcony with some plants and a wooden bench viewing the garden sit out below adds to brining the outside in.

The third room is again a spill-out into nature, as well as getting nature inside the space. In this case it literally does. The eccentric wall is covered with a tropical green areca palm trees that extends to the small garden sit out brings the nature inside the room. Soft light coming in through the shaded curtains adds a charm to the space.

The fourth rooms says a different story, getting in a touch of royalty through its exquisite polstered bed and flowy curtains. The maroon wall adds a strong character to the space gelling along with the touch of gold added by the brass details in the room. The final room is more of a subtle and minimal play with a little dash of vibrance. The blue opens up the space bringing in a part of the sky as it view from the little balcony on the second floor. Being a guest room it is clutter free and set up with minimal furniture.

 

Design Firm: Fables Designs

Project Name: Solitude with nature

Location: Avadh Kimberly, Palsana, Surat, Gujarat.

Area: 12,000 SQ.FT. (Built-up) + 2,000 SQ.FT (Landscape area)

Status: Completed in 2019

Duration: 14 months

Category: Residential, Interiors

Principal Designer : Meeti Shroff

 

Additional Credits

Design Team: Meeti Shroff, Neeket Topiwala

Consultants: Neeket Topiwala (Project Management Consultant)

Artwork: Numan Rawal, Kapil Chauhan

PhotographsAr. Prachi Khasgiwala

All project images are © Architecture firm/Design firm/Student and Photographer mentioned respectively. The text is provided by the Architecture/Design firm/Student which may have been edited as per the editorial discretion.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *