Exploring Innovation

Fuelled by a desire to avoid the drab, cookie-cutter look for interiors, the project is designed to be in perfect harmony with nature. Located in the posh settlement at Ahmedabad, Gujarat, the four-storeyed house looks like a dream home juxtaposed against a bright blue sky.When the client decided to build a home for themselves in 2010, they were steadfast about having a house that reflected their love for nature and innovative architecture. Built on a total of 25,000 sq ft, the home breathes freely as it invites more natural light and ventilation, thereby reducing the dependency on artificial systems, making it more eco-friendly. A part of the first floor and the second floor in the house is occupied by the family.

The rectilinear structure of the home with its well defined lines and proportions is designed in keeping with the vastu principles. The exposed RCC ceilings, white walls with massive teak wood windows and doors, green mirror polished Kota stone flooring give the home not only style but also character. The home theatre, however, has wooden flooring, and the deck has clay tiles, which give it an earthy feel. Both the floors are connected and integrated internally through a teak wood staircase.

The living room has two L-shaped sofas, a wooden lounger, an arc-shaped lamp and a centre teapoy that sits pretty on a hand woven carpet. The room opens to a verandah, giving the spectacular view of the greenery outside. The dining area, on the other hand, opens to a spacious deck area in the east, overlooking the SPIPA ground. The kitchen is centrally located in a way that it leads to the dining area and the deck. The servant quarter has its independent entry through the staircase.

The entry to the home is at the upper level via the lift lobby. A China mosaic mural of Lord Ganesha and a brass urli full of flowers gives the lobby area an ethnic touch. Upon entry, one can find a buffer zone, displaying a mural of Adam and Eve, and an intricately carved wooden
sculpture of a fish. The buffer zone opens into the subtly designed vestibule, which offers a gentle transition into the dining area in the east and the living area in the west. Brown Kota stone flooring runs through the vestibule.

Strategically placed artefacts and hanging lamps in the dining area display the perfect blend of design and drama. All the bedrooms have been treated differently keeping individual requirements and aesthetics in mind. Instead of going with the usual laminate or veneers, the designers decided to give their inner artist a free hand. They experimented by polishing plywood in different shades for creating variation in the house. Art and interesting collectibles such as the horse cutouts and tessellated wall graphics give the bedrooms an oomph factor. The
puja room, which is entirely done in white, evokes a sense of purity.

The key highlights of the home happen to be the green screen separating the living room and vestibule. The home theatre with its black furniture, white walls, wooden flooring and acoustic ceiling while fulfilling its function also helps enhance the character of the home theatre. All in all, the house is the epitome of a personal space that reflects the personalities of its occupants, without compromising on the comfort factor.

Fact File
Design team: Shrenik Shah, Ilesh Shah, Rushabh Shah (Interior design)

Consultants: Girish Dhanwani – CAES consultants (Structural); Dhaval Mehta – Designtech Consultants (Electrical); Minesh Shah – Aqua utility Consultants (Plumbing); Parshva Shah – Artemis Cast Stone (Lighting, Landscaping Elements and Embellishments)

Built-up area: 4,500 sq ft (per floor)

Cost of project: Rs 2.60 crore

Year of completion: 2015

Photo credit: Dinesh Mehta, Mumbai


RELATED POST