READING

Continuity in Living Spaces

Continuity in Living Spaces

Project: The Greja House, Singapore

Architects: Park + Associates Pvt Ltd, Singapore

The project revisits the fundamental role of a home – providing an environment that bonds a family. The design aims to heighten the occupants’ sensorial awareness to increase domestic interactions. To that end, the spaces were interpreted as a fl ow.Key to the idea of fl ow is gestures of connection and circulation, which informed the way the spaces are composed.

Departing from the conventional approach where walls are used to define space, the domestic programmes are composed as interconnected voids. The way the house interfaces with the lush foreground was achieved by composing basic geometric elements, infused with voids to detach from its boundary.This matrix of borderless spaces is a white translucent box. Functionally, it acts as a screen that brings filtered daylight into the house while maintaining a degree of privacy.

Architecturally, it creates a permeable skin that not only dissolves the boundary between inside and outside but also defines the visual character of the house.The 3-dimensional tapestry of this semi-detached house creates spaces that actively open domestic dialogue, increasing the opportunities for more interactions – enriching the daily activities of its inhabitants.

Photo credit: Edward Hendricks

Fact File

Client: Fong Kah Seng

Consultants: YR2000 Engineering Consultants (Civil and Structural Engineer)

Contractors: CTH Builder Pvt Ltd

Site Area: 353.50 m2

Gross Floor Area: 392.22 m2

Year of completion: 2014

Company names of products/materials used: Duravit (wallmounted WC), Galassia (washbasin), Hansgrohe (rainshower), Knief (bathtub), BOFI Kitchens (dry kitchen with island counter), Futar Enterprises Pvt Ltd (300 X 600 volakas marble, slab-cut honed granite), Rice Fields Pvt Ltd (mineral quartz anthracite – homogeneous tile), Style Line Pvt Ltd (engineered wood strip flooring)


RELATED POST