Eco-Conscious Homes in Goa

Project : Lua and Terra – Si-Oul Villas, Goa

Architect : SAV Architects

TERRA – EARTH HOUSE – SI-OUL VILLAS

Terra or Earth House interprets home as nature. Nearly half of its 6,300 square foot expanse is dedicated to lush gardens that cascade into The Chapora River. Water gardens, internal courtyards, tree wrapped balconies and canopied dining areas seamlessly blend indoor and outdoor spaces. 

The home’s sandstone exteriors resemble wood and stand in deliberate contrast against the emerald green landscape that surrounds it. Its louvred teak entrance doors are flanked by an extended, shallow water garden that flows adjacent to the reception foyer. The water body and louvred walls ventilate the space with a cool breeze that flows across a large internal courtyard and down a curved hallway into the main living space.  A sculptural installation of refurbished teak-wood panels along the double-height main wall adds warmth and colour.  The otherwise minimalist room is defined by generously high ceilings and a breath-taking view of the infinity pool and the home’s sprawling gardens. Customised modular furniture in teak wood and muted accents face the accordion glass doors leading outside. 

One side of the immense living room extends into kitchen and dining spaces. The dry kitchen by Euromobile features in-built top-end appliances by Siemens and hand-painted Mediterranean tiles typical of Indo-Portuguese homes. It leads into a discreet wet kitchen by Miton. The kitchen and dinette flow into an indoor dining room and extended gazebo. The other end of the living space opens into another water garden and detached bar. Furnished with a curation of customised art deco furniture, the stylish pool side bar extends into its own gazebo and outdoor seating area. The width of the home’s vast garden stretches from the pool bar to the formal dining room and the living room sits nestled in the center. Each space flows into the other and each space allows dedicated access to the outdoors. 

The inner foyer stretches from the lush internal courtyard forward towards the living space. At its center is an ambient lit elliptical staircase that spirals along the length of the courtyard’s glass walls leading to two top floor master bedrooms and their attached living spaces. Both masters have their private balconies with a view of Chapora River, a peppering of red tile roofs and the farmlands beyond. An entertainment room accessible through one master bedroom includes a billiards table designed in contemporary fashion and customised for the space. Although the master bedrooms are especially generous, all of Terra’s four bedrooms are over 550 sq. feet large with walk-in closets, verandahs, patios and a view of water bodies. 

The larger bathrooms at Terra feature ultra high ceilings and sunroofs that inspire both indulgence and tranquility.  The powder room or guest bathroom in the home is an avant-garde, monolithic space featuring concrete walls, diffused lighting and industrial fixtures. 

Terra or Earth House is one of three bespoke, eco-conscious residences called the Si-Oul Villas. All three homes, Sol (Sun House), Lua (Moon House and Terra (Earth House) are designed to be inventively eco-conscious. They include water-efficient plumbing. Their angular roofs harvest rainwater, which is treated for reuse by an underground tank. Sky-roofs, curved hallways, louvred panels and fluid layouts are carefully planned to increase ventilation and distribute natural light, making the homes inherently energy efficient. Balconies are built around pre-existing trees and the gardens include ecologically viable plants.

THE MOON HOUSE – SI-OUL VILLAS

Lua or The Moon House is an expansive home stretching across 5,800 square feet, two storeys and three distinctive wings. The home’s orbital layout and interloping sections mirror the balance and tranquility of the lunar cycle. A combination of granite and slate embellishments throughout the home maintain a gradient scale of gray that diffuses natural light and condenses spaces to create both seclusion and intimacy. 

The immense teak wood doors that open into the residence feature cut-out motifs of the lunar cycle, which offer the first glimpse of a consistent theme. A warmly lit hallway leads into the apex of the home, an awe-striking living room featuring a six-hundred sq. foot wall treated with PoP to replicate the blue-grey surface of the moon. The immense creation is enhanced by a low hanging shooting-star cluster chandelier.

Pool-facing accordion ceiling-height glass doors flank one side of the room. Natural light tempered by reflections on the water and glass floods into the space. The interiors of this living area are deliberately positioned to leverage and manipulate light throughout the day; offering cozy corners hidden by extended shadows and brightly light nooks overlooking the garden, pool and sky. 

The living spaces spills over into an artfully curated library featuring mid-century Z-chairs and bespoke bookshelf made of metal and marble. This living space flows into a beautifully appointed bar room with outdoor, pool-side seating. 

The home’s four spacious bedrooms range between 500 to 550 square feet each. The main wing of the house features a floating staircase with metal balustrade that leads to a private terrace and top floor bedroom.  The second wing features two bedrooms (one on each floor). 

A third wing is relegated to the master suite, which is connected to the rest of the home by garden walkways and a pool bridge.  The unique bedroom features an internal stairway that leads to an overhead observatory deck. The deck with a louvred wooden roof is surrounded by lush foliage and offers an uninterrupted view of the night sky. The master bathroom with monotone concrete grey walls, a step down shower area and ocular sky-roof is an inspiring space that amplifies a sense of seclusion and retreat. Most of the bathrooms in the house feature similar sun-roofs. 

The dry kitchen in the home features hand-painted Mediterranean style tiles in ocean-blue and grey. A custom oval dining table is surrounded by Wegner designed wishbone chairs. The Euromobile kitchen is equipped with Siemens appliances. Accordion glass doors facing the island cooking station open into an intimate outdoor dining area. 

Lua or Moon House is one of three bespoke, eco-conscious residences called the Si-Oul Villas.  All three homes, Sol (Sun House), Lua (Moon House and Terra (Earth House) are designed to be inventively eco-conscious. They include water-efficient plumbing. Their angular roofs harvest rainwater, which is treated for reuse by an underground tank. Sky-roofs, curved hallways, louvred panels and fluid layouts are carefully planned to increase ventilation and distribute natural light, making the homes inherently energy efficient. Balconies are built around pre-existing trees and the gardens include ecologically viable plants.  

Lua is the private, holiday residence of Madhav and Jharna Sattanathan. 


RELATED POST