READING

Self-sufficiency in Planning

Self-sufficiency in Planning

Project: Cyberwalk, Gurgaon

Architects: Design Forum International, New Delhi

Man belongs to nature and that is how he has been designed to function – originating from this notion, Cyberwalk was conceived to bring man and nature together, within an office environment that would enable better ideation and creative thinking in a relaxed working environment. Cyberwalk is the first LEED Gold certified building in Manesar, Gurgaon. It aims to create green office environs with a character endowed through trees.

Conceptualised as a self-sufficient green building, it is located within a 150 acre information technology (IT) campus in close proximity to Delhi. Amidst the concrete jungle of Gurgaon, Cyberwalk is enveloped by an oasis of green. The campus has been designed to utilise sunlight, air, water and power in the most efficient manner. It has a dedicated area of 25,000sq ft to 38,000sq ft for commercial office space. Since the building aimed at a LEED rating, the architect wanted a glass that would ensure energy efficiency.

 

High performance glass ‘Envision’ was chosen to meet the parameters of this green building, which has excellent thermal insulation properties and high spectral selectivity. It delivers superior performance, ensures abundant light transmission and is relatively more transparent than other solar control glasses. Cyberwalk is just 30 minutes away from the IGI airport and a quick 20-minute drive from Gurgaon Iffco Chowk. The project demonstrates a deep commitment towards creating an environment-friendly, efficient facility that operates at lower costs, designed to be in line with the requirements of the contemporary Indian corporate office. It is well-connected to National Highway-8, Dwarka Manesar expressway and the Kundli-Manesar-Palwal expressway. The project has health and fitness center, swimming pools, day care centers, ATMs, food courts and cafeterias for the employees.

There is ample amount of parking facility (approx. 2,000) in the basement and stilt areas which is even scalable to higher capacity in the future. The internal space has high floor-to-floor clearance with wide column, making the floor plates more efficient. Each tower has its independent drop-off and pick-up zone with no hindrance to the traffic movement. The central spill-out zone has interactive plaza with walkways, water bodies, sitting areas and greenery, full of trees and plants, far away from the methodical office space made of bricks and mortar only.

Cyberwalk is divided in three sets of buildings – Evergreen Tower, Eco Towers and Eco Suites. Evergreen tower is the exclusive skyscraper with a unique cutout. Designed with a unique sloping roof pattern, it gives you access to green open areas. There is a 4-floor cutout in the centre of the building which houses a large 6,000 sq ft open cafeteria. The spectacular view of the green landscaped central plaza of the campus is visible from every floor. The building is located on the west side of the campus, and climbs to 300 ft in the south-west direction, ensuring strong Vastu. The large green terraces are on the 6th, 12th to 16th floor, ensuring a great spill-out space for the work areas. The three-floor high sunlit atrium and grand entrance overlooks the central plaza. The Eco Towers allow you to enjoy greenery both inside and outside your office. Exclusive terrace gardens seamlessly merge the indoors with the outdoors. The food courts and cafeterias are on the ground floor and rooftops.

The plug and play business center is planned on the first floor with a special stilt parking for senior management and executives. The landscaped rooftop cafeterias with 300 people seating capacity and commercial/retail areas are located on the ground floor overlooking the central plaza. Eco Suites are two identical towers that house serviced apartments. They are developed keeping in view the‘walk to work’ concept and cater to the increasing lodging requirements of the modern day business. It has 147 serviced apartments with a connecting corridor and the ground floor houses the reception lobby. Every-room has a good view and the suite has a large sunlit atriums.

Fact File

Client: Aarone Group

Design team: Goonmeet Singh Chauhan (Principal Architect), Girish, Dilvir, Naveen, Vikas Madaan

Consultants: BMSF Design Consultants, New Delhi (Structural), AECOM (Mechanical, Electrical, Plumbing), Sun Nirman Infrastructure Pvt Ltd (Civil), Integral Designs (Landscape), Synergy Property Development Services Pvt Ltd (PMC), Consolidated Engineering Company (Façade)

Site area: 10 acres

Built-up area: 18.40 lakh sq ft

Cost of project: Rs 230 crore

Year of completion: 2012


RELATED POST