State of the Art Facility

Project: Venkateshwar Hospital, Dwarka Sector 18, New Delhi

Architects: ENAR Consultants, New Delhi

Venkateshwar Hospital is the pioneer project for All India Society for Health Aid Education and Research (ASHA) and it has been conceived as a multi-specialty medical facility for the region. Dwarka belongs to the south-west zone of Delhi. Though it is at a nascent stage in terms of infrastructure development for amenities like hospitals, it is rapidly progressing towards developing itself into a self-sustainable zone of Delhi.The hospital building is designed as a 250-bedded facility with a 24-hour emergency unit.

It will provide medical assistance for the following:

• General OPD (Out Patient Department) facilities

• Specialised mother and child department

• Maternity facilities catering to the needs of urban families

• Specialised independent medical center for In-Vitro Fertilization (IVF)

• Aesthetic and Dentistry

• Executive health check center

Dedicated Oncology department and Cardiology department with OPD and in-patient facilities, Orthopedic, Endoscopy, Cath labs, Dialysis units and Diagnostic services like CT scan, MRI, X-ray center, Nuclear Medical Department and blood bank, etc. constitute other core facilities of the proposed multi-specialty hospital. The site is located along a 20m wide access road and has an L-shape profile measuring 8000.40sq m in area. It can be viewed as a composition of two rectangles of sizes 83.34 x 60m and 50 x 60m, fused together to form the L-shape profile, with the access to the site aligned along the narrower side of the smaller rectangle. The site has two senior secondary schools, parks (green area) on the adjacent left, top, and right side respectively, and a proposed Diagnostic/Polyclinic center tucked at the ‘L’ junction of the site profile. It is oriented approximately 30 degree to the south-north axis and the entry to the site is from the north-west face. It is a plain site with no natural or existing vegetation.

Design and Planning Concept: Considering the narrow neck entry to the site from the main access front road, the profile of the site has been retained for developing the built form. In plan, it has an L-shape layout plan and, in form, it can visually be resolved as two rectangular blocks (top and bottom) tongued and grooved together to flow in the ‘L’ profile of planning. The emergency entry and general entry are segregated to avoid the conflict in the circulation at the site level and in the internal functionality of the three critical components of ground floor planning – OPD, Diagnosis and emergency. to make them function in harmony, the OPD and emergency section are held together with the diagnostic center. Basements are accessed by 5.1m wide one-way ramps for ingress and egress, located at the rear end of the site.

They are designed for parking and basic building services and a few health care facilities as allowed under the norms. A service floor has been provisioned between the fourth and fifth floor. The top part of floor levels, from ground to fourth, has been used for activities with restricted public entry (patients and staff areas) such as ICUs, OTs, NICUs, special ICUs for Oncology/Cardiology Departments. The bottom zone has been used for OPD facilities. Fifth floor onwards, in-patient wards have been proposed.

Energy Efficient Design: The hospital building minimises heat gain by using high performance double glass units for its glazed facades. This cuts down incident radiation substantially while providing a light and airy ambience to the internal spaces. Other surfaces on the southern and western faces are clad in a combination of ACP panels creating insulated surfaces. The incident radiation on the roof has also been curtailed by covering the whole roof in expanded polystyrene panels and then undertaking waterproofing. On the technological front, all heavy energy consuming units such as motors pumps and compressors have a variable frequency drive (VFD) to ensure most optimal energy consumption based on the load on the unit.

All illumination is by low energy consuming LED fixtures. Capacitor banks have been introduced to create energy saving. The air conditioning is by water-cooled chillers which has proven to be the most efficient way of creating comfort environments. Insulating the chilled water pipes ensures that no heat is gained from plant to pumps to the AHUs. The entire electromechanical system is monitored and controlled by the BMS system, ensuring that dynamic modifications are made to moderate energy uses based on occupancy. Since a hospital needs a large amount of water for its day to day operations, 100% recycling has been incorporated to minimise the daily requirement of water. Automatic level indicators and controls have been built up at all storage facilities to eliminate wastage.

Fact File

Client: All India Society for Health Aid Education and Research (ASHA) –Venkateshwar Hospital

Design team: Amit Khullar, Dipankar Mazumdar, Pankaj Khullar, Ritu Garg, Anisha Kapoor, Rajesh Ghildyal, Ram Avtar, Pawan Malhotra, Suraj Sundriyal, Hare Krishan Sharma, Deshraj

PMC team: Pankaj Khullar, Bineet Rohilla, Kanwal Kishore

Consultants: Structural Consultants: RSM Engineering Consultants, New Delhi; MEP Consultants: V S Kukreja and Associates, New Delhi; Landscape Consultants: Studio ATK, New Delhi

Contractors: Structural Contractor: Global Engineers; MEP Contractor: Blue star India Pvt Ltd

Built-up area: 5 lakh sq ft (approx)

Cost: Rs 210 Cr

Year of completion: 2016

Company names of products/materials used: Tiles – Kajaria; Flooring – Pollyfl oorFlotex; Wall fi nishes – Merino, Amulya, Saint Gobain, Art koncepts, D’Dcor, Fabrich, Salasar Pvt Ltd, Cameo Impex; False ceiling – Armstrong


RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST